Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.03.2011 11:46 - Демократична и правова държава ли е Република България
Автор: ratnik Категория: Политика   
Прочетен: 4622 Коментари: 0 Гласове:
0



За радост все още в България има хора, чиито принципи отхвърлят политическата система, която ни налагат отвън - чужда на българските традиции, манталитет, поради и което търпи пълен провал в България - т. н. модел на "либерална демокрация" (за по-кратко ще пиша "демонокрация").

Аз лично смятам, че демокрацията, първоначално покламираща идеята за СВОБОДА, идеята за НАЦИЯТА (за самоопределение и суверенитет на нацията), идеята за политическото равенство (премахването на аристократичния елит като ПРИВИЛИГЕРОВАН в политиката и правото на всеки гражданин да участва в нея), постепенно се изроди в демонокрация.

Характеристиките на демокрацията са:
- система от съревноваващи се партии;
- избирателна система, с чиито средства хората могат ЕФЕКТИВНО да определят своя избор за кандидат или партия;
- взаимно контролиращи се законодателни и изпълнителни институции (НАЛИЧИЕ НА ОПОЗИЦИЯ В СИСТЕМАТА!!!);
- стабилност по отношение правилата на политическата игра;
- власт на закона и на независимата съдебна система;
- свобода на печата, свободни и различни средства за масово осведомяване (които ЗАПАЗВАТ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА КРИТИКА към властващите и гарантират на обществото ИНФОРМИРАН ИЗБОР или ГЛАСУВАНЕ!!!);
- широк диалог, обществен дебат, синдикати и други неправителствени организации ("групи за натиск").

Колко от тези неща са валидни днес - когато вилнее демонокрацията?! С какво се занимава СЕМ? Как се отразява предизборната дейност на кандидат-кметовете на София? Случайно ли през 2001 г. народът гласува за царя, като в негово лице именно виждаше управникът, който МОЖЕШЕ ДА ПРОМЕНИ ПОЛИТИЧЕСКАТА СИСТЕМА (друг е въпросът, че това не стана - протекторатът не разреши, иначе сме свободна и суверена държава; но глас народен - глас Божий!!!)??? Днес също е така - според последни социологически проучвания ГЕРБ, партията на бате ви Бойко, е номер едно.

Не случайно самият Буров - банкер и политик - твърди, че демокрацията е голям лукс - цвете, което вирее само на богата природна почва; не на камъни и пущинак. Според него (виждаме днес колко е прав, колко актуално завучат думите му - Ирак, Афганистан и т. н., където САЩ налагат насила демонокрацията) демокрация в Африка няма, защото пустинята ражда пясъци и камъни, а не хляб. "Демокрацията расте при хляба. Има демокрация там, където хлябът е по-мек и по-дебел..."

Друга характеристика на демокрацията е наличието на ПРЕДСТАВИТЕЛНО ПРАВИТЕЛСТВО, което отговаря на ИСКАНЕТО НА ГРАЖДАНИТЕ. Имаме ли такова в България днес - когато на избори участват 50-55 % от имащите право на глас; когато проблемите и целите на обществото не намират място в дневния ред на "народните" представители???.

Демокрацията дава възможност и ЗАЩИТАВА ПРАВОТО НА НАРОДА ДА ИЗБИРА И ДА СМЕНЯ ПРАВИТЕЛСТВОТО по мирен път!!! Днес, когато всички партии на статуквото, са се слели с мафията и са поделили баницата, харчат милиони в предизборната борба доколко е възможно това? Има ли открито и честно съперничество между отделните партии - за да говорим въобще за ИЗБИРАТЕЛНО ПРАВО?

И нещо много важно - ЗАВИСИМОСТТА на демокрацията от ОБЩЕСТВЕНОТО УЧАСТИЕ. Участието на народа в демократичния процес изисква не само ресурси, но и воля, доверие у властимащите, приемливи за постигане на съответните политически цели. Начинът на участие в политиката, ролята, която обикновеният гражданин има в нейното реализиране са индикатори за стабилността на политическата система (ти сам прецени колко е стабилна тя днес!!!).

След окончателната победа на демонокрацията, все повече българи осъзнават предимствата на пряката демокрация пред либералната демокрация. И решават да ИЗБИРАТ ЛИЧНОСТИ, да изказват СОБСТВЕНИ МИСЛИ И МНЕНИЯ (а не "правилни" - партийните клишета и лозунги). Смея да твърдя, че голямото мнозинство от гражданите (негласуващите, гласувалите за националистите, дори и немалка част от хората, подарили вота си за останалите парламентарно-представени партии) считат, че е необходимо на преден план да излязат личностите, а не самите партии. Същите тези хора всекидневно си задават въпроса, ДАЛИ НАРОДЪТ ВЪОБЩЕ МОЖЕ ДА КОНТРОЛИРА изпълнителната власт и нейната администрация; ИЗПЪЛНЯВА ЛИ ДОРИ ЧАСТ от исканията и нуждите на избирателите "българското" правителство? (Изглежда процесите на установяване на новия тоталитаризъм са необратими - всичко се управлява "отвън", или се решава в сградите на чуждите посолства в България).

Синдикатите не са ли само за пред очите на народа? И не са ли пречка за улични протести и мирни демонстрирации, в защита на определени искания от страна на гражданите? По колко от важните за страната въпроси управляващите потърсиха мнениято на хората (проведоха референдуми) - за НАТО ли, за ЕС ли, за АЕЦ "Козлодуй" ли, за разполагането на американски бази на територията на България ли?

В заключение:
Либералната демокрация (демонокрацията) не е нищо повече от масова политика, при която ЕЛИТЪТ МАНИПУЛИРА НАРОДА, КАТО ИЗПОЛЗВА МАСОВИ ПАРТИИ, МАСОВИ МЕДИИ И МАСОВИ ОРГАНИЗАЦИИ. Институциите в БГ са унифицирани и БЮРОКРАТИЧНИ, местните и отрасловите различия - игнорирани, ХОРАТА - ЗАГУБИЛИ ЧУВСТВОТО (И ПРАВОТО) НА ИДЕНТИЧНОСТ И ПРИНАДЛЕЖНОСТ (превърнали се в бедна, мизерстваща, лесна за манипулиране маса, тълпа). Прословутият - втръснал ни до безкрай - клиширан израз "демократичен избор" слугите на демонокрацията - демонократите, СВЕДОХА ДО ПЕРИОДИЧНО ПОСЕЩЕНИЕ НА ИЗБИРАТЕЛНАТА КАБИНА - за да бъде "избран" един от еднаквите, служещите на статуквото, или единия от двамата "близнаци". После, след поредните "честни и демократични избори", демонократите тръбят фалшиво - такъв бил изборът на народа. А всъщност ИСТИНАТА Е, че учатието му в живота на България, в общия процес на нейното развитие, е ЕДИНСТВЕНО И САМО ФОРМАЛНО!!!

15.12.2008 г.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ratnik
Категория: Политика
Прочетен: 40892
Постинги: 13
Коментари: 7
Гласове: 5
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930