Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.03.2011 12:16 - Политическа акробатика
Автор: ratnik Категория: Политика   
Прочетен: 1818 Коментари: 2 Гласове:
0



Явлението "политическа акробатика" не е новост на българския политически хоризонт. Още в зората на възтържествувалата в България демо(но)крация стана много модерно народни представители, избрани с листата на съответната политическа сила, да се обявяват за независими, уж в знак на несъгласие с водената от лидерите партийна политика. Разбира се, това се случваше предимно сред парламентарната група на СДС, тъй като по обясними прични тези на БКП и ДПС оставаха монолитни.

Днес, само няколко месеца преди поредните избори за обикновено народно събрание на Република България, отново сме свидетели, но този път на доста по-интересни ходове от страна на нашите родни депутати. Излишно е да споменавам, че за депутат в 40-то Обикновено Народно събрание не е избран нито един независим кандидат за народен представител.

Както сами се досещате, изключено е да се говори за народен представител, изневерил на своя вожд Ахмед Доган, известен още и като Агент Сергей или Агент Сава. Абсурд е някой от правоверните народни представители, избрани с линийка от турчеещите се български граждани, изповядващи исляма, да напусне “ДПС” АД. Парламентарната група на “обръча от фирми” е запазила своя състав от 34 депутата.

Няма да се спирам на бившите представители на парламентарната група на “Коалиция за България”, тъй като не си заслужава да обсъждам отродници като билдерберга Николай Камов – избран с листата на “Коалиция за България”, от 27.02.2008 г. независим. Всъщност, комуноидите са известни със своята партийна дисциплина и затова парламентарната им група остава монолитна – 81 депутата, само с един по-малко (Николай Камов) от мандатите, които спечелиха на парламентарните избори през 2005 година.

Най-нетърпеливи, още преди да бъде излъчен кабинет, се оказаха членовете на парламентарната група на “Коалиция АТАКА”. След като няколко депутата, избрани с листата на “Коалиция АТАКА” - членове на Съюза на патриотичните сили и войните от запаса “Защита” (Йордан Величков, Станчо Тодоров), Българска национално-патриотична партия (Петър Манолов) и Политически кръг “Нова зора” (Христо Величков) подкрепиха комуниста Станишев, същите бяха изключени от парламентарната група. Всъщност тук не става дума за напускане. Последваха ги Стела Банкова (безпартийна), Минчо Христов (ПК “Нова Зора”) и Петър Берон (СПЗВЗ “Защита”), които по-късно се разделиха с групата на Сидеров. Впоследствие, след скандала на магистрала “Тракия”, от парламентарната група на “Коалиция АТАКА” бе изключен нейният зам.-председател – Павел Чернев (ПП “АТАКА”). Последен напусна Сидеров един от най-верните му пажове – д-р Георги Георгиев (ПП “АТАКА”), който учреди собствена либерална партия - “НАРОД”. Така от 21 народни представители групата на АТАКА в 40-то Народно събрание в момента наброява само 12 членове. С изключение на Павел Чернев, всички напуснали или изключени от парламентарната група на “Коалиция АТАКА” народни представители до момента са останали независими, т. е. не са преминавали в други парламентарни групи. Павел Чернев закратко (по-малко от месец, 07.02.2008 - 16.12.2008 г.) преминава в парламентарната група на “Български народен съюз”, в първоначалния си формат състоящ се от Съюз на свободните демократи (ССД), ВМРО и Народен съюз “БЗНС - Демократическа партия” (БЗНС-ДП). От 16.12.2008 г. до момента е Чернев е секретар на новосформираната парламентарна група на “Движение НАПРЕД”.

Първенец по разцепление е партията на така наречения “цар” – Симеон Сакскобургготски, чийто образ стана еталон на нисък морал, на духовна нищета и липсващ интелект, в олицетворение на омраза към всичко българско, на алчност и комерсиалност. Царското движение влезе в 40-то Народно събрание с 53 народни представители, а в момента парламентарната група на Национално движение за стабилност и възход (НДСВ) наброява едва 35 депутата и за малко не направи ДПС втора политическа сила в парламента. В прекрасната заран на 07.03.2007 г., ден преди “Денят на жената”, Лъчезар Иванов осъмна като “гербер” (независим) и реши да напусне своя цар, за да се отдаде на служба на столичния кмет и неформален лидер на “ГЕРБ” – “генерал” Бойко Борисов. Малко по-късно, в края на 2007 година, отрекъл се от вярност към царя и царедворците обяви своята независимост и депутатът Светослав Спасов.

На 05.12.2007 година 16 независими народни представители, напуснали парламентарната група на НДСВ, създадоха своя такава, по името на новосъздадената “Българска нова демокрация”. Николай Свинаров, Лидия Шулева (Биджерану) и доц. Борислав Великов набързо заплюха своя цар, извадиха пачките и се хвърлиха да рекламират новата си партия. Обявиха се за “десни”, а след това и за опозиция. И понеже се определят като партия на регионите, продължиха да завоюват циганските региони, разчитайки предимно на “ромските гласове” в бъдещите парламентарни избори и в изборите Европейски парламент.

Много интересни от гледна точка на политическата хамелеонщина са парламентарните групи на т. н. “десница” – лъжеопозицията, а именно тези на “Обединени демократични сили” (ОДС - СДС, ДП, Движение Гергьовден, БЗНС, Национално сдружение - БЗНС), “Демократи за силна България” (ДСБ) и “Български народен съюз” (БНС – ССД, БЗНС-НС, ВМРО). Лиедри на ОДС бяха Надежда Михайлова (СДС), Александър Праматарски (ДП), Любен Дилов (Гергьовден), Георги Пинчев (БЗНС) и Яне Янев (НС-БЗНС). Тук искам само да вметна, че единствените народни представители, които сами се отказаха от своето място в парламента, са именно от парламентарната група на ОДС – бившият президент на Република България Петър Стоянов и бившият министър-председател Филип Димитров, и двамата от СДС.

Какво виждаме днес в “дясната” осмина на пленарната зала. Парламентарната група на ОДС наброява 14 народни представители, а в първото заседание на 40-то Народно събрание “сините” участваха с 20 депутата. Групата на ОДС напуснаха Ася Михайлова и Любен Дилов, които в края на миналата година, малко след като се обявиха за независими, участваха в сформирането на нова парламентарна група на “Движение НАПРЕД” – нова политическа коалиция, родила се от съюза между разцепените земеделци от “ЗНС” (част от БЗНС-НС на Анастасия Мозер), ВМРО-БНД и “ЛИДЕР”. Парламентарната група на ОДС напуснаха и станаха независими народни представители Александър Праматарски, Георги Иванов (по-известен като Пинчев), Елеонора Николова, Мария Капон и Яне Янев. Към групата на ОДС обаче се присъедини Венцислав Върбанов, който напусна парламентарната група на “Български народен съюз”, след като коалицията се разпадна.

Парламентарната група на “Командира” – тази на Демократи за силна България (ДСБ), също не бе пощадена от това явление. На парламентарните избори през 2005 година костовистите спечелиха 17 мандата – само три по-малко от своите бивши колеги от СДС (ОДС). В момента “тъмносините” заемат само 13 банки в пленарна зала. Своя Командир предадоха депутатите Антонела Понева, Димитър Абаджиев, Нено Димов и Николай Михайлов, които в момента са независими. Последните трима бяха известни и като едни от най-яростните защитнци на Иван Костов.

Тотално разгромена от политическата акробатика и хамелеонщина остана парламентарната група на “Български народен съюз”, която се разпадна и бе заличена. Коалицията БНС бе набързо скалъпена малко преди изборите през 2005 година, с цел запазване на влиянието и интересите на постоянно цепещите се дружбаши (земеделците), в лицето на Анастасия Мозер, свободните демократи на бившия столичен кмет Стефан Софиянски – обвиняван многократно в далавери, и воеводите на Красимир Каракачанов – несменяемият шеф на ВМРО-БНД. През лятото на 2005 година коалицията БНС спечели 13 мандата. След поредното делене на земеделците (скандалът и разцеплението в БЗНС-НС), парламенарната група на БНС напусна Венцислав Върбанов, който премина, както споменах по-горе, в групата на “сините”. Анастасия Мозер, Борислав Българинов, Румен Ангелов и Стефан Софиянски останаха независми народни представители, след разпадането на парламентарната група на БНС, докато останалите бивши техни колеги Красимир Каракачанов, Борис Ячев, Борислав Китов, Бойко Ватев, Евгений Жеков, Иван Стаматов, Мирослав Мурджов и Николай Кънчев решиха, че трябва да си осигурят бъдеще, вместо да останат извън следващия парламент. Затова и се обърнаха към дискретния милионер Христо Ковачки – неформален лидер на партия “ЛИДЕР”. Трудно е да се намери някакъв принцип в тази нова коалиция “Движение НАПРЕД”, в която присъстват дружбаши, либерали, патриоти и националист. В момента новосформираната парламентарна група на “Движение НАПРЕД” се състои от 11 народни представители.

През последната седмица народният представител Яне Янев даде сигнал за възможността да създаде парламентарна група на партията “Ред, законност и справедливост”. Бившият лидер на “Национално сдружение БЗНС” смятал да сформира новата парламентарна група с подкрепата на част от независимите народни представители.

В Българския парламент народните представители се избират 100 % пропорционално. Всички попаднали в 40-то Народно събрание депутати са избрани с листата на съответната политическа формация (партия или коалиция), преминала бариерата от 4%. В този смисъл, колкото и да се опитват да ни убеждават, че всеки народен представител предствлява своите избиратели и това го прави независим, е недостойно да си член на парламента, след като си напуснал по една или друга причина партията (коалицията), с чиято листа си бил избран. Не друго, а най-долнопробна политическа хамелеонщина ни демонстрират онези народни представители, които пък са преминали в друга парламентарна група. По-приемливо е поведението на онези народни представители, които след напускането на своята парламентарна група, са останaли независими депутати. На фона на останалите политически хамелеони, това донякъде им прави чест - че не участват в разни игрички, което пък от своя страна ни кара да предполагаме, че отстояват първоначалната си позиция, заради която са напуснали или са били изключени от съответната парламентарната група.

Крайно време е да се облече в законова рамка и на практика да се приложи правилото пропорционално избраните народни представители да бъдат отзовавани, след като напуснат съответната парлментарнопредставена партия (коалицията) и нейната парламентарна група. Тяхното място следва да се заеме от следващия в листата кандидат-депутат. Поне до въвеждането на мажоритарен вот така ще е по-справедливо за избирателите... Ако народните избранници изобщо мислят за своите избиратели.
 

06.04.2009 г.





Гласувай:
0



1. анонимен - backlinks service
15.08.2011 08:42
Thought I would comment and say neat theme, did you make it for yourself? It's really awesome!
цитирай
2. анонимен - buy backlink backlinks services
01.04.2012 00:30
whats up ratnik.blog.bg owner discovered your website via yahoo but it was hard to find and I see you could have more visitors because there are not so many comments yet. I have discovered website which offer to dramatically increase traffic to your blog http://xrumerservice.org they claim they managed to get close to 1000 visitors/day using their services you could also get lot more targeted traffic from search engines as you have now. I used their services and got significantly more visitors to my site. Hope this helps :) They offer most cost effective <a href=http://xrumerservice.org>backlink service</a> Take care. Jason
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ratnik
Категория: Политика
Прочетен: 40896
Постинги: 13
Коментари: 7
Гласове: 5
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930